En av Innlandets fremste pølseambassadører og Hedmarks første kvinnelige pølsemaker, Hallgerd Tronsmoen, kommer til Midt i matfatet. Her vil hun vise hvordan du og jeg tar pølseproduksjon til eget kjøkken.
Slik avholdes pølselagerkurset
Hallgerd Tronsmoen vil være til stede for å lære bort pølseproduksjon flere ganger i løpet av årets Midt i matfatet. Det blir avholdt èn sekvens fredag, to på lørdag og to på søndag.
- Sekvensene vil foregå ved at jeg forklarer og viser produksjonen fra blanding i farsestadiet og frem til pølsene er klare for koking eller steking. Det er åpent for å stille spørsmål både underveis og etter. Det skal være nedpå og folkelig, slik at man ser hvor enkelt det kan gjøres. Tronsmoen brenner for å få frem kjøkkenbenkgleden, eller hobbypølsemakeren, som hun også kaller det.
Det kreves ingen påmelding, og det er gratis for de besøkende i Vikingskipet.
Pølsemaker, pølsemaker, hvor har du gjort av deg…
Har pølsen blitt «glemt» som egenprodusert mat, Hallgerd Tronsmoen?- Ja, i en travel hverdag har den nok det. Men produksjon av pølser ved egen kjøkkenbenk trenger ikke å være så komplisert. Det viktigste når du skal lage egne pølser, er å få til en god binding i kjøttet, slik at man får en saftig og spenstig pølse.
Kunsten å få til riktig farse, krydderbalanse og bruk av urter, er blant temaene som pølsemakeren vil fortelle om og vise oss under Midt i matfatet. Hun har også med forskjellig utstyr for å vise frem ulike teknikker og fremgangsmåter.
Å produsere pølser på eget kjøkken krever vel dyre råvarer og mye utstyr, eller…
- Nei da, sier Hallgerd. Råvarer, tarmer og krydder får du stort sett tak i hos dagligvarehandelen eller hos kjøtt- og delikatesseforretninger. Av utstyr trenger du ikke mer enn en stor bolle, en kjøttkvern og et pølsehorn.
Dersom seansen med Hallgerd har vekket en drøm i deg om å bli pølsemaker, kan du stille henne spørsmål etter kurset. Hun er nemlig med i fagnemnda i pølsemakerfaget og kan dermed fortelle om veien til å bli faglært pølsemaker.
Visste du at…
… gjennomsnittsnordmannen spiser 100 pølser hvert år… pølsen kom til Norge på 1600-tallet, og ble den gang kalt mølse… romerne så på pølser som festmat… verdens lengste pølse ble laget i Romania i 2014 og var 62,75 km lang… verdensrekorden i pølsespising innehas av Joey Chestnut som har spist 69 pølser på 10 minutter.