Norge er et potetland, og nordmenn ligger antakeligvis i verdenstoppen i potetskrelling. Men hvem er best i Norge? Den beste av de beste skrellerne? Det blir avgjort under finalen i norgesmesterskapet i potetskrelling på høstens Midt i matfatet.

– Men først må man kvalifisere seg, og det blir kvalifiseringsrunder over hele landet på åpne gårder, sier Sanna Røhr i Norges Bygdekvinnelag.

Sanna Røhr er ansvarlig for hele mesterskapet, men hvert enkelt fylkeslag tar seg av de innledende rundene.

– Alle har sin teknikk og det eneste som teller er at poteten blir skrelt skikkelig, sier Sanna bestemt. Det vil si ingen rester av skall. Utover dét er alt åpent og fritt. Det er ingen aldersgrense, ingen kjønnsklasser eller noe som helst. Kan du skrelle, så kan du bli med, forteller hun.

 

Enkle regler
Hver deltaker får utdelt en bøtte med vann og to kilo med poteter. Man må ta med seg sin favorittskreller hjemmefra og så lenge den ikke er motorisert, kan den ha hvilken utforming som helst.

– Potetskrellerne er gjerne en ting som går i arv. Det er morsomt når man tar med seg en skreller som har vært i familien en stund. En skreller med en historie. Vi vet at det skal komme en som samler på skrellere, og det gleder jeg meg merkelig mye til å se, innrømmer Sanna.

 

Påmelding
Man melder seg på i forkant på Facebook eller på mail til jaakkolasanna@hotmail.com.

Vinneren av finalen på Midt i matfatet får 10.000,- kroner og den gjeve tittelen Norges beste potetskreller. Og om man ser litt større på det: kanskje verdens beste potetskreller?